Perseguits i salvats: presentació del projecte


Durant la Segona Guerra Mundial, més de 120.000 persones van travessar els Pirineus per fugir del terror nazi.

La majoria eren jueus, però també hi havia aliats militars, alemanys i francesos de la resistència, entre d’altres. A Catalunya es van crear xarxes d’evasió per poder salvar aquests refugiats. La xarxa de salvament s’estenia des dels passos fronterers dels Pirineus fins al port de Barcelona.

Aquest projecte defineix i recupera aquesta història europea i difon, mitjançant la formació i l’educació ciutadanes, uns fets poc coneguts dins de l’ampli període de deportacions i internaments de la Segona Guerra Mundial.

Per tal d’aconseguir els objectius marcats, el projecte consta de diferents fases: una fase d’investigació (arxius, memòries privades, testimonis...); una fase de formació (realització de tres seminaris amb l’objectiu de formar educadors, tècnics de cultura, responsables de museus i biblioteques i professors de secundària, i unes jornades d’estudi conclusives, obertes al públic en general); i una fase de difusió (realització d’una pàgina web amb tota la informació relativa al projecte, creació de materials de difusió, publicació dels actes de les jornades d’estudi de Barcelona obertes a la ciutadania i realització d’un audiovisual a partir d’entrevistes i testimonis personals).


El programa Europe for citizens


L'objectiu d'aquest programa és acostar Europa als seus ciutadans perquè puguin participar plenament en la construcció europea. A través d'aquest programa, els ciutadans tenen l'oportunitat de participar en intercanvis transnacionals i activitats de cooperació, que contribueixen a desenvolupar el sentit de pertinença als ideals europeus comuns i fomentar el procés d'integració europea.

L'Agència Executiva d'Educació, Audiovisual i Cultura (EACEA) és la responsable de la gestió de determinades parts dels programes de cultura de la UE, sota la supervisió de la Direcció General de Comunicació (Direcció General de Comunicació de la Comissió Europea).

Més informació: http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/


L'acció Active European Remembrance


La Unió Europea es basa en valors fonamentals com la llibertat, la democràcia i el respecte dels drets humans. Per apreciar-ne plenament el significat, cal recordar les violacions d'aquests principis perpetrades pel nazisme i l'estalinisme a Europa. En commemorar les víctimes, mitjançant la preservació dels llocs i els arxius relacionats amb les deportacions, els europeus en preserven la memòria del passat, que inclou també una cara fosca. És especialment important fer-ho ara, ja que els testimonis desapareixen progressivament.
Els objectius d'aquesta acció, en consonància amb els objectius del programa, són dos: Promoure l'acció, el ​​debat i la reflexió relacionats amb la ciutadania europea i la democràcia, els valors compartits i la història i la cultura comuna; i acostar Europa als seus ciutadans promovent els valors i assoliments europeus i conservant la memòria del seu passat.

Més informació:http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/programme/action4_en.php